.

Alt som står beskrevet i denne bloggen er skrevet med den bakgrunn jeg har som ufrivillig barnløs gjennom åtte år...jeg har ingen medisinsk utdannelse og ingenting jeg sier erstatter det legen din forteller deg. Husk nettvettregler :-)

torsdag 28. januar 2010

Hva er forskjellen på IVF og ICSI?

Ok- før jeg begynner minner jeg på at jeg ikke er noe fagperson så dere får bare mitt hodets forståelse for dette - og i følge min mann så er ikke mitt hodet alltid like riktig skrudd fast så dere får ta det som dere får det :-) Om noen oppdager feil så si fra slik at jeg kan rette det opp.

For utenforstående brukes ofte begrepet IVF, samtidig som de tenker på ICSI. Til og med legen min sier at dere skal igang med IVF, jeg sier nei ICSI, hun sier "whatever" (eller hun sier whatever på pent legespråk) Så hva er egentlig forskjellen?


IVF
Dette er den vanligste formen for prøverør. Etter uttak plasser man eggene pent i hver sin skål sammen med ca 100 000 av mannens aller beste svømmere. Disse velger dere ikke ut selv, denne oppgaven har dere som de moderne menneskene dere er delegert til en av de dyktige personene på labben.

Skålene plasseres i varmeskapet og så er det bare å si: "Let the games begin."  Nå svømmer svømmerne som noe helter, noen svømmer feil vei, noen forstår ikke hva som skjer, men forhåpentligvis er det en som både finner frem og sjarmerer egget på en slik måte at den slipper inn.


ICSI
IVF er det foretrukne metoden, men ofte må man ty til ICSI, eller tvangsbefruktning som min lege så fint kaller det.

Den vanligste grunnen er at mannen har for få svømmere, eller svømmere som ikke kan svømme. Da må man ha svømmehjelp. Man velger da, etter flere kriterier ut den sædcellen som man mener er den beste blandt de millionene man har i skålen. Hvordan de får til dette har alltid fasinert meg.

Denne sædcellen blir så preparert- man kutter halen av! Dette er for meg enda mer fasinerende. Jeg har et mentalt bilde av en fisk som spretter rundt og så skal man kutte halen av? Hvordan de får til å kutte av bare halen på noe så bittesmått forstår jeg ikke....... Men man må altså kutte halen av for den skal jo ikke være med inn i egget. Vanligvis vil den jo dette av på veien inn.

Egget blir også preparert for man tvangsbefrukter det med en sædcelle.


Som nevnt tidligere er den vanligste årsaken til at man velger ICSI at man har få svømmere. Noen ganger velger man å kombinere dette- befrukte halvparten med ICSI og halvparten med IVF. Dette fordi IVF alltid er den foretrukne metoden. Ingen liker jo å bli kludret med- ikke eggene eller sædcellene heller.

En annen grunn til at man velger ICSI er at man har opplevd å ikke oppnå befruktning ved bruk av IVF. Dette opplevde vi. På tross av at mannens svømmere var så mange og i så god form at overlegen gliste og klappet mannen på skulderen opplevde vi på vårt første forsøk at ingen av mine 13 egg ble befruktet. Vannvittig nedtur. Ingen kan si hvorfor noen opplever dette. Det kan være eggene som har et "hardt" skall som ikke slipper svømmerne inn, eller at svømmerne svømmer og svømmer men ikke forstår hva de egentlig skal med det egget som ligger der borte.

Jeg og mannen skylder på hverandre. Jeg ser for meg at svømmerne hans ligner på ham og ser egget, vurderer å gjøre noe, men ikke gidder. Istedet legger de seg på flytemadrassen og drikker cocktails fra store glass. Mannen mente at det var typisk meg med et hardt skall..... vet ikke hva han mener.....

3 kommentarer:

 1. Så flott du skriver, solå. Jeg håper virkelig dere treffer blink igjen snart!! Jeg tenker ofte på deg!!
  Klem Muggi (Kirsti)

  SvarSlett
 2. Tusen takk for det, Muggi.

  Dreams really do come true!

  SvarSlett
 3. Haha, tvangsbefruktning *ler*

  Den skal jeg ta med meg videre :) *humre*

  SvarSlett