.

Alt som står beskrevet i denne bloggen er skrevet med den bakgrunn jeg har som ufrivillig barnløs gjennom åtte år...jeg har ingen medisinsk utdannelse og ingenting jeg sier erstatter det legen din forteller deg. Husk nettvettregler :-)

mandag 25. januar 2010

Assistert befruktning - hvor mange har vi rett på?


Hva er assistert befruktning:

Assistert befruktning er en samlebetegnelse på flere medisinske metoder som brukes for å unnfange barn.

De mest brukte metodene:
  • inseminasjon med sæd
  • prøverørsbehandling, også kalt IVF (in vitro-fertilisering),der egg og sæd blandes i en skål for befruktning
  • mikroinjeksjon, også kalt ICSI (intracytoplasmatisk spermieinjeksjon), der én sædcelle injiseres i én eggcelle
  • uttak av sæd fra testikler eller bitestikler som så brukes til mikroinjeksjon
Befruktning kan skje ved hjelp av egne kjønnsceller eller ved donerte kjønnsceller.

Verdens første prøverørsbarn kom til verden i Storbritannia i 1978. Først fire år senere ble en prøverørsjente født i Norge, etter behandlig i utlandet, mens første prøvrørsbarn med "godt norsk" stempel ble født i Trodhjem i 1984. I 2005 ble 2.5 % dvs 1500 av alle nyfødte barn befruktet i en skål på en av landets fertilitetsklinikker.

Jeg tror ikke tallet har blitt mindre.

Men prøverøringa koster flesk- og man har etterhvert et lovverk som regulerer hvor mye staten er villig til å betale for å hjelpe par å få barn. Det er jo ingen menneskerett å få barn skal en vite. Skal prøve å forklare rettighetene en har til å få hjelp ved prøverør i Norge idag. Det vil si de tre sistnevnte metodene i lista over.

Mange har hørt at man får tre forsøk i det offentlige. Men det er jammen ikke enkelt å være med på hva den offentlige tellinga er. Så enkelt som en, to, tre er det iallefall ikke.

Letteste måten å forklare på er at man har rett på tre uttak med påfølgende innsettinger, med medisiner og behandling utover egenandelen dekket av NAV. At man må legge ut for medisinene er jo en selvfølge!

Egenandel:
Husker ikke det eksakte tallet men medisiner opp til 15000 dekker du selv.  De fleste bruker minimum dette i medisiner på hvert forsøk. Det vil si du trenger å spare opp litt midler til å legge ut for medisinene.

Du betaler også en egenandel til klinikken på rundt 1500 kr.

Avbrutt forsøk:
For at man skal regne et forsøk som et forsøk i NAV sammenheng så skal man ha både uttak og innsetting.

Dette er flott for de av oss som av en eller annen grunn opplever at forsøket blir avbrutt. Grunner til at forsøket blir avbrutt kan være mangel på egg, slimhinnen utvikler seg ikke nok, eggene blir ikke befruktet eller blir befruktet, men deler seg ikke som de skal. Skjer dette deg regnes dette ikke som et eget forsøk, men som endel av det neste.

I det offentlige teller man altså ikke et avbrutt forsøk som et forsøk- men etter å ha gjennomgått alle hormonene og uttaket har du lov til å kalle det det- for du har jo gjennomgått det fysisk tøffeste delen av forsøket :-)

Bonusrunder:
Blandt prøverøre finnes det supre verpehøner som ikke bare slipper mange egg, men har en fantastisk kvalitet på disse. Når de blandest med olympiske svømmere og nyter noen deilige delingsrunder i skåla hender det (ved ca halvparten av forsøkene) at man sitter med nok perfekte egg til både å putte i livmora og i fryseboksen.

Jeg er ikke en slik høne. Men for de som opplever dette så er dette noe NAV ikke får med seg- ergo dette teller ikke med i de tre forsøkene. Tjing tjing- bonusrunder. Selv om det er en litt mindre sjans for å lykkes med fryseboksen enn med varmeskapet så finnes det utrolig mange flotte isprinser og isprinsesser rundt omkring.

Vi lykkes ikke- hva nå?
7 av 10 par lykkes på de forsøkene de offentlige betaler. Men for oss som ikke lykkes er tiden inne for å gi opp eller å vinne i lotto. De tre forsøkene som det offentlige betaler for regnes IKKE som adekvat behandling. Det betyr ikke at man nå kan og bør gi opp fordi det er umulig å få magebarn. Det eneste det betyr er at det offentlige ikke har tenkt å bruke mer penger på deg.

Så da spiller lommeboka en stor rolle. Uansett hvilken klinikk du velger koster det flesk. Mellom 20 000 og 30 000 for selve forsøket må du nok regne med. I tillegg kommer medisiner. Etter tre forsøk i det offentlige har du nok en liten snøring på hva du pleier å bruke. Dette er svært forskjellig fra person til person. Vi har landet på ca 45 000 kroner for hvert forsøk, mange bruker mer noen bruker mindre.

Søsken?
En fjern tanke for oss som strever med å få nummer en. Men heldigvis er det mange som skal til å lage søsken. Reglene er kanskje litt diffuse her og jeg beskriver det jeg har snappet opp på forskjellige nettdiskusjoner. Om du vet jeg tar feil så er det fint om du sier ifra.

Tungen rett i munnen.

Man har rett til tre forsøk pr. barn i to omganger.

Forklaring:
Om du klarer å lage deg ett barn og vil ha et til så får du altså tre forsøk etter reglene beskrevet ovenfor. Det betyr ingenting om du ikke klarte å lage dette barnet i løpet av de tre offentlige forsøkene. Private barn teller også. Hurra!

Om du klarte å lage to eller flere barn på en gang (well done you) så har du rett på å få medisinene dekket til tre nye forsøk, men må betale klinikken for behandling. I mitt hodet høres dette veldig merkelig ut- så om det er feil spytt ut!


Så om du ikke er rik eller har vunnet i lotto kan du like så godt begynne sparingen nå. Om du er en av de 7 så kan du jo bruke de oppsparte midlene til å kjøpe inne babyutstyr. Er du som oss så trenger du tid på å spare opp summene som trengs. Heldigvis finnes det også bursdager og juler der en kan ønske seg pengehjelp av de kommende besteforeldre. Jeg var så heldig å fylle tretti mens vi sparte så da var den ønskelista klar. Nå vurderer jeg å fylle tretti enda en gang for å fylle på den slunkne kontoen :-)

Klem fra Solå

2 kommentarer:

  1. kjempe bra skrevet :)
    Syns det er en vanskelig verden å ta skrittene inn i. Syns beskrivelsene av hvordan forsøk foregår er langt over hva jeg forstår som "nybegynner". Tor du med dine gode beskrivelser kan skrive det mer forståelig for slike som meg - bare et lite ønske til et av dine neste innlegg ;o)

    SvarSlett
  2. Hei og hopp, Ufrivillig Barnløs.

    Håper at du snart kan endre på navnet ditt. Jeg har nå skrevet et laaang innlegg som forklarer prosessen :-)

    SvarSlett