.

Alt som står beskrevet i denne bloggen er skrevet med den bakgrunn jeg har som ufrivillig barnløs gjennom åtte år...jeg har ingen medisinsk utdannelse og ingenting jeg sier erstatter det legen din forteller deg. Husk nettvettregler :-)

onsdag 27. januar 2010

Hvordan foregår et prøverørsforsøk.

Naboen min sa en dag at hun var så overrasket over hvor lang tid et forsøk tok. Hun hadde oppriktig trodd at det bare var å reise til Haugesund- levere varene- sette dem inn og så teste noen uker senere. Jeg vet ikke hva jeg trodde et forsøk innebar, men idag etter seks runder er det nesten blitt rutinepreget. Jeg skriker ikke og gråter ikke like ofte til min mann og sier at så vanskelig har det ikke vært før..... nå vet jeg at det er slik det er, hver gang. Og at det går over.

Det finnes to forskjellige typer "forarbeid" til forsøkene- en kort og en lang. Ofte kalt kort og lang protokoll eller regime. Den beste for pasienten er oftest den korte. Den beste for klinikken er den lange. Gjett hvilken som er mest vanlig? Nemlig langt regime- derfor forklarer jeg det først :-)

Nullstille systemet!

Det første man gjør i et forsøk er å nullstille kroppens hormonproduksjon. Dette starter man med på syklusdag 20. Medisinen oftest brukt til dette er neseprayen, Synarela, og hensikten er å legge hypofysen i dvale. Dette gjør at en får en mer kontrollert stimulering når en starter egglagingen.

Grunnen til at denne metoden er best for klinikken er at man kan gå på spray i så lenge det er nødvendig til det er ledig time på klinikken- minimum to uker- somregel lenger. Noen kvinner har også sagt seg villig til å gå leeenge på spray for å komme seg over perioder med stengte klinikker uten å måtte utsette forsøk til neste syklus.Så gøy er den ikke.

I praksis blir det som om du settes i overgangsalderen, og tro meg for mange oppleves det slikt. Noe som i seg selv kan være ganske morsomt. Du kan faktisk delta i samtalene med din mor, eller eldre kollegaer når de klager over hetetokter :-) Dere kan springe å åpne vinduet og kle av og på dere i takt. For min del opplevde jeg dette mest i beina- og det er sabla vanskelig å ta av seg buksene når en står og underviser.

Husker du tenårene? Kjenner du til fenomenet PMS? It's back. Med den vonde ettersmaken av sprayen kommer også Sprayzilla. Du vet hun som skriker høyt i det ene øyeblikket, gråter hemnigsløst i det neste før hun sovner utmattet i sofaen. Joda- mange gjør seg bekjentskap med denne forhatte kvinnen i løpet av sprayperioden. Ære være dem som klarer å komme seg gjennom dagene som vanlig. Jeg har ofte blitt gradert sykemeldt i denne periode etter at kollegaer ikke engang har våget å si hei når de møter meg i gangen...

Verpehøna!

Nå begynner moroa. Den kanskje viktigste delen av forsøket. Man skal lage egg! Ved en normal syklus gjøres mange follikler i eggstokkene seg klar, men bare ett av disse modnes og sleppes. Under hormonstimuleringa i et forsøk skal man prøve å stimulere og modne alle disse eggene i begge eggstokkene.

De tre vanligste medisinene som brukes til dette er Puregon, Gonal -F (som fungerer sånn noenlunde helt likt) og Menopur (som oftere brukes på kvinner med dårlig eggkvalitet) Alle tre medisinene kommer i sprøyteform som man setter selv. Gonal F og Puregon kommer i en slik penn, lik den som du sikkert har sett diabetikere bruke. Den er enkel og brukervennlig- og tro meg- etterhvert så tenker du ikke over at du faktisk driver å setter sprøyter i magen din (eller låret) Menopur er mer arbeid- men klarte jeg det så klarer du det og.

Har du noen gang opplevd å bli oppblåst i tiden rundt eggløsning. Da skal du slippe ett egg. Tenk følelsen at du har mellom 10 og 20 egg som gjør seg klar.

For mange er det deilig å begynne på sprøytene. Man tilfører kroppen hormoner igjen- jumpstarter systemet. Det kan bedre noen av bivirkningene av sprayen. Men nå kan man begynne å kjenne at det arbeider i magen. Hvor lenger det går hvor mer kan en kjenne. Joggebukser og tights anbefales! Og å legge setet i bilen noen hakk bakover- nå er tiden for å "råne"
Ultalyd:
En bivirkning av å være ufrivillig barnløs er at man ikke tenker mer over at man skal skreve ut for gynekologen enn vanlig folk gjør over det å gå i butikken. Dette har du gjort før.

Etter et visst antall dager- dette regner legen din ut basert på tidligere sykluser eller forsøk- ca halvannen uke etter at du har startet sprøytene (en gjennomsnittsjente går 10 dager på sprøytene) trapper du opp hos gynekologen. Ved hjelp av innvendig ultralyd måles og telles folliklene. Folliklene bør være over 20 mm ved uttak og vokser i snitt 2 mm pr dag. I snitt tror jeg det er mest vanlig å få ut 7- 10 egg. Om du ikke gjør dette på klinikken vil legen fakse resultatet til dem og de vil gi deg dato for uttak. Noen må gå lengre på medisiner, noen nærmer seg slutten :-)

Eggløsningsrpøyta og medisinfri dag:
Eggløsningsprøyta, Ovitrielle, er en ferdigfyllt engangssprøyte. Nå er du så trent i sprøytesettinga at denne går helt fint.  Du setter den på kvelden, 36- 38 timer for uttaket. Denne setter igang den endelige modningen av eggene. Kryss fingrene for at du får alle eggene du så på ultralyden med deg :-)

Dagen etterpå er medisinfri. HURRA!

Uttak:
Å salige morfin. Jeg blir ikke dårlig av morfin, heldigvis, jeg blir rusa. Uttaksdagen møter man tidlig på klinikken. Der får man medisin. Ta alt du kan få! Det eneste fine med denne dagen er den lille gode rusen du opplever før uttaket. Så er den moroa over. Du får også kvalmestillende og paracet.

Noen plasser får de smertestillende rett i blodet- heldigen dem.

Når medisinene har begynt går du inn på uttaksrommet- uttaket tas i den berømte stolen. Det brukes innvendig ultralyd og du vil i tillegg til den andre typen smertestillende medisinen få lokalbedøvelse. De bruker en tynn nål til å punktere folliklene med gjennom skjeden. Man sjekker så follikelvæsken i et mikroskop for å undersøke om det kom egg ut. Du kan se det som skjer på skjermen.

Selve inngrepet varer i ca 20 min. For noen er det smertefullt, for noen helt greit- men alle klarer dette. Du må regne med å kjenne det i magen denne dagen, og de neste. Det kan også komme noe blod ut etter inngrepet. De fleste får sykemelding i tre dager i forbindelse med uttaket. Det trengs. Sov godt ;-)Mannens bidrag:

Holdt nesten på å glemme det. Men for å være ærlig. Det er ingenting mot det kvinnen bidrar med denne dagen.Om det for noen er oppleves pinlig å gå inn i et rom- når alle andre vet hva som skjer. Så er det ikke like smertefullt som det kvinnen bidrar med- og for å si det slik alle mennene som er der går gjennom det samme, og kvinnene kunne ikke brydd seg mindre. Om du bor i nærheten av klinikken kan du gjøre det hjemme, men prøven bør ikke være mer enn 2-3 timer gammel.Lykke til.

Bidraget leveres før uttak og blir analysert og preparert på labben slik at kun de beste blir med videre.

Husk å si fra om mannen har hatt feber de siste månedene. Det tar lang tid å lage sædceller og for mye varme kan påvirke svømmerne.

Nye medisiner:
Nå starter man på nye medisner. Dette er små superpiller som settes i skjeden. Man må ligge i ca 20-30 min etter dette- morgen og kveld. Selv om pillene er både ekle og uhamselige (bruk truseinnlegg) og slett ikke godkjent av myndighetene som medisiner de dekker (så disse må du uansett betale selv) så bruker vi de villig. Disse er nemlig med på å stimulere slimhinnene til å bli tykke og gode slik at de er klar til å gripe fast i det befruktede egget og ikke slippe det løs før om ni måneder.

Pillene tas morgen og kveld frem til test.

Den grusomme ventinga på telefonen:
Dagen etter uttak er sykt spennende. Da skal man enten ringe inn eller bli oppringt for å få vite hvor mange mirakler som har skjedd i varmeskapet over natten.

Man kan ikke forvente at alle eggene blir befruktet. Ofte blir mange befruktet, men mange opplever at bare noen få er befruktet, eller at ingen er det. Husk at det er bare et egg som trengs!

Innsettinga:
Dagen etter dette, to dager etter uttak møter man opp til innsetting. Dette er merkelig fort gjort. Man bruker utvendig ultralyd og et langt kateter. Vips så er du gravid. Du har i alle fall ett befruktet egg inni deg :-)

Man kan heller ikke forvente at alle eggene som ble befruktet er med til denne dagen. Noen vil ha stoppet utviklinge, noen vil ha utviklet seg for sakte og noen vil ha delingsfeil. Det betyr heller ikke noe. Det er bare ett gullegg som trengs. Egget bør være 4 delt på dette tidspunktet- men man setter også inn 3 delte og opp til seksdelte egg.

Har man flere 4 delte, og helt perfekte egg kan man fryse disse. Ta dette som en bonus. Det er bare ca halvparten som får på frys.

En eller to embryo inn:
Etter mange år som barnløs er du klar som ett egg. Du vil vil vil ha to egg inn. Somregel får du nei. Legene har god begrunnelse for dette. Jeg går ikke inn på det her for nå er blogginnlegget uhorvelig langt. Men man setter somregle ikke inn mer enn ett egg. Om eggene har veldig dårlig kvalitet eller man er kommet til tredje og siste offentlige forsøk så kan man nok mase seg til det.....

I det private er de nok mer lempelige med denne regelen. Tror nok det likevel er fordi de fleste som kommer dit allerede har hatt mange forsøk, eller ikke får tilbud hos det offentlige.


Skrulleuker:
Så da er du kommet til sjarmøretappen. Den letteste fysisk. Den vanskeligste psykisk. To uker med venting og tolking av alle slags symptomer og mangel på symptomer.

Jeg har sett at kvinner har spurt- jeg er sår i halsen tror du jeg er gravid? I skrulleukene er alt lov. Det aller beste for deg selv, og for kroppen og den eventuelle graviditeten er at man ikke tenker på det. But who are er kidding. Det er en umulighet. Endelig har man en reel sjanse. Der har man tempet og målt, og hatt pliktsex i evigheter uten å faktisk ha hatt en mulighet å bli gravid- nå er sjansen der. 30 % er den på. Det er umulig å tenke på noe annet.

Det vanskeligste er at medisinene man tar, progesterontilskuddet, gir akkurat de samme bivirkningene som symptomene på en tidlig graviditet. Man kan bli kvalm, man kan begynne å tisse oftere, man kjenner det i magen, man får økt utflod, man får ømme bryster. Og så er jo symptomene på at mensen er på vei ofte svært like symptomene på gravidtet- stikninger og murringer i magen.

I bunn og grunn det er bare en test som kan gi deg svaret- men du kommer til å tolke signalene frem og tilbake likevel.Hvem vil lage barn ved å ha sex og gå glipp av alt dette? Ikke forstår jeg

Klemmer for
Solå

PS: Les mer om medisinene her

7 kommentarer:

 1. Du er fantastiks flink til å få det så forståelig *klemmer* Gitt linken til min mann slik han kan se litt på hva som skjer i et forsøk!

  Tusen takk!

  SvarSlett
 2. Tusen takk for denne A-Å lista Solå:klemme: Veldig fint å ha lest dette nå som vi snart skal igang med dette selv :-)

  SvarSlett
 3. Kjempebra lesning! Er midt i sprøytinga sjøl - første gang og veldig spent :) Du skriver veldig bra!

  Zadie

  SvarSlett
 4. Utrolig, utrolig godt fortalt alt sammen!! :)

  SvarSlett
 5. Hehe kongeinnlegg. Du er SYKT god til å beskrive ;-)

  SvarSlett
 6. Takk for underholdende, god og forståelig innføring! Vi har bare forsøkt på vanligmåten i 7 mndr til nå. Krysser fortsatt fingrene, men fint å se at det finnes alternativer dersom det ikke skulle gå :)

  SvarSlett
 7. Deprimerte priser og perfekte slags tjenester av en psykiater i Asenveien Norge. Beste PSYCHIATRIST-tjenester tilgjengelig her til meget rimelige priser. På dette stedet her diagnostiserer vi pasienten
  med psykisk sykdom, depresjon og andre slike sykdommer.

  For More: #Psykiater

  SvarSlett